torstai 24. kesäkuuta 2010

Sex, Lies & Video Tape

Lyhennetty pätkä opinnäytetyöstä.

Videoblogi tai vlogi korvaa kirjoitetun sanan puhutulla. Riisutuimmillaan videoblogin merkinnät ovat videoita, joissa ylläpitäjä puhuu suoraan kameraan, joko spontaanisti tai ennalta laaditun kässärin mukaan. Aihe ja sisältö on usein sellainen, että sen voisi toteuttaa myös tekstimuodossa. Usein vlogimerkintä käsittelee samaa aihetta, kun taas tyypillinen tekstimuotoinen verkkopäiväkirja polveilee aiheesta toiseen.

Videoblogin ylläpitämiseen tarvitaan nettiyhteyden lisäksi video- tai web-kamera ja mahdollisuus videomateriaalin karkeaan editointiin. Itse merkinnässä eli videossa tekninen toteutus harvoin nousee päätekijäksi. Kuvanlaatu voi olla heikkoa, ja on luontevaa, että taustalla näkyy vaikkapa kertojan oma makuuhuone.

Kaikkien aikojen eka vlogi käynnistyi vuonna 2000, jolloin yhdysvaltalainen Adam Kontras alkoi julkaista YouTubessa videoblogia The Journey.

Blogumentti laajentaa videoblogin toteutusta ja sisältöä sekoittamalla dokumenttielokuvan ja blogin elementtejä keskenään. Blogumentit ovat ilmaisultaan monivivahteisempia kuin tavalliset videoblogit: ne tutkivat aihettaan journalistisella, analyyttisellä otteella tai esimerkiksi taiteellisen kuvamontaasin kautta. Usein tekijä esiintyy videolla itse valitsemaansa aihetta tutkivana journalistina. Esimerkkejä kotimaisesta blogumentoinnista
täällä.

Samoin kuin tekstiblogeilla, videoblogeilla ja blogumenteilla ei sinällään ole määrättyä mittaa. Videot voivat kestää minuutista yli tuntiin. Tässä kuitenkin asetta Internet mahdollisia rajoituksia. Esim monien videobloggaajien julkaisualustana suosima YouTube ei ainakaan virallisesti salli kymmenminuuttisten videoiden lataamista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti